Geheim

9 September 2023

‘Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet.’ Elke dag wrijf ik in mijn handen. Binnenkort mag ik mijn geheim bekend maken. Een geheim dat een beweging op gang zal brengen. Een beweging die bewijst dat mijn strijd nodig was. Een strijd als David en Goliath. De vraag is of dit verhaal, zoals het sprookje, een lang en gelukkig einde zal hebben.


Sprookje
Een klassieker uit de vingers van de gebroeders Grimm leert ons dat je altijd eerlijk moet zijn. Als je dat niet doet, kan het je in de problemen brengen. Lang verhaal kort was er eens een molenaar die liep te pochen over zijn dochter. Met dank aan haar pa belandt ze daardoor in de gevangenis van de koning. Terwijl pappalief op zijn lauweren rust, mag zijn dochter een belofte waarmaken; stro in goud veranderen. Wat ze niet kan, maar dat boeit niet.


Het toeval wil dat Repelsteeltje haar kan helpen, maar een reeks aan chantages begint. Hij eist haar kind op, maar zal het laten rusten als zij zijn naam raadt. Het mannetje dacht wellicht dat hij een ‘catchy’ muziek hit in handen had, want hij moest zo nodig hardop zingen wat zijn naam was toen hij dacht alleen in het bos te lopen. Duh! Dat kwam natuurlijk uit. De comeback van de molenaarsdochter was een feit en ze leefden nog lang en gelukkig. Behalve Repelsteeltje. Die mocht kijken of hij als freelancer nog aan de bak kwam om goud van stro te maken.


Social media
40 dagen voor de bekendmaking van mijn geheim open ik met het lood in de schoenen mijn computer. De wachtwoorden van de social mediakanalen staan na drie jaar radiostilte niet in mijn geheugen gegrift. De fotoshoots die ik maakte zijn opgeslagen in mapjes. Te mooi om niet gezien te worden. Mijn foto in Parijs staat klaar. Hoewel ik zeeën van tijd had om een tekst te schrijven, post ik de foto met een tekst die op dat moment goed voelt.


Mijn zus belt. Ze begreep niet zo goed waarom ik niet eerder begon met mijn campagne. Maar ik weet dat de kans bestaat dat ik nog steeds in de gaten word gehouden. Want zo werkt het daar. ‘Ik wil niet vervelend zijn, maar op Instagram lijkt het nu alsof je bent overleden. En je moet de foto effe delen in je verhaal als nieuwe post. Pijltje beneden, dan een gifje opzoeken, gaat het lukken zo?’ Oeps, misschien was het niet verstandig om de post met mijn geboortejaar te beginnen. Waarom had ik dit gedeelte ook alweer niet uitbesteed?


Reacties
De eerste reacties stromen binnen.


‘Mooie foto.’ ‘Wow.’ ‘Benieuwd wat je over 40 dagen gaat onthullen.’ De eerste gedachtespinsels worden later die week ook gedeeld. Een huwelijksaankondiging of emigratie. Ook de vraag op welke locatie ik nu werk, bevestigt dat ik op 2 oktober 2023 een grote shock teweeg zal brengen.
‘Niemand weet, niemand weet dat ik Repelsteeltje heet.’

© Manouck Kwakernaat

Schrijfster, evenementenplanner, casinoverbeteraar, pionier en gastspreker.

en_GBEnglish (UK)